Prepareren /opzetten

Informatie over prepareren / taxidermie

Mijn naam is Sanne Steenbakkers en ik ben een gediplomeerd staats-erkend preparateur/taxidermist. U kunt mij contracteren voor het laten prepareren /opzetten van al uw vogels, huisdieren, zoogdieren, geleedpotigen, reptielen en skeletten.

Prepareren is het bewerken van een dood dier, zodat het goed en lang geconserveerd blijft. In de volksmond heet dit ‘opzetten' maar dat is eigenlijk alleen maar het laatste deel van het preparatie /taxidermie proces.

Prepareren of opzetten is altijd handwerk en daarom erg tijdrovend.  Het is dan ook voornamelijk de tijd die u betaald om een zoogdier, huisdier of vogel ambachtelijk te laten prepareren en conserveren.

Ik vraag nooit geld voor de dode dieren of vogels zelf, enkel een vergoeding voor de gebruikte materialen en de werktijd die ik tijdens het prepareren aan het preparaat besteed heb. Ik dood nooit dieren om deze te kunnen prepareren op te zetten of te conserveren.

Alle zoogdieren, huisdieren, vogels en reptielen en andere taxidermie preparaten die door mij geprepareerd of opgezet zijn, worden aangeboden in mijn webshop zijn een natuurlijke dood gestorven, afkomstig uit wildbeheer of zijn dood gevonden.

U kunt altijd vrijblijvend contact op nemen voor een geheel vrijblijvende prijsopgave. info@preparateursanne.nl

Hoe lang is de wachttijd?

Een vogel, huisdier, zoogdier of taxidermie preparaat is in vele houdingen te prepareren: vliegend, staand, zittend, sluipend, met of zonder prooi in de bek enz. Ik informeer u graag over de vele mogelijkheden en probeer daarna samen met u tot een gewenst resultaat te komen. 

Houd u altijd rekening met de soms wat langere levertijd deze kan soms behoorlijk oplopen vanwege grote drukte. Wilt u weten hoe lang de wachttijd momenteel is voor u aan de beurt bent?  Dan kunt u contact opnemen met: info@preparateursanne.nl

airbrushen van een marter

Het werkt het prepareer/opzet proces?

Het proces om een zoogdier, huisdier, vogel of reptiel te laten prepareren/opzetten is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, grootte,  afwerking en gewenste stijl van het preparaat. Meestal kan ik een redelijke tijd indicatie geven van de afleverdatum maar helemaal zeker is dat niet. Er kan altijd door allerlei omstandigheden vanaf geweken moeten worden.

Kwaliteit gaat bij mij voor kwantiteit en omdat ik helemaal alleen werk duurt het dan soms helaas allemaal wat langer. Wilt u weten hoe het met de vorderingen gaat van uw dier of vogel? Neem dan even contact op met: info@preparateursanne.nl

Wanneer kunt u langs komen?

U kunt alleen op langs komen op afspraak en dan liefst van maandag tot vrijdag voor 12.00 uur. U kunt dan uw vogel, zoogdier, huisdier of reptiel bij mij afgeven. U krijgt dan van mij alle informatie zoals wachttijd, prijs etc.. We bespreken dan alle mogelijkheden en wensen die u heeft en of deze ook mogelijk zijn.

Meestal wil ik het zoogdier, huisdier of de vogel graag eerst even zien voor dat ik een opdracht definitief aanneem. Dit omdat ik er zeker van wil zijn hoe de staat van het overleden huisdier, zoogdier of vogel is. Dit is erg belangrijk om te kunnen bepalen of ik het dier nog kan prepareren/opzetten en conserveren. Zodat als het preparaat klaar is het ook helemaal  aan uw wensen voldoet.

Deze manier van werken heeft mijn voorkeur. Omdat het prepareren/opzetten veel concentratie vergt, en het niet altijd mogelijk is om tijdens het prepareer/opzet werk een pauze in te lassen.

Heeft u nog vragen of staat uw antwoord hier niet bij neem dan vrijblijvend contact op met: info@preparateursanne.nl

 prepareer-gereedschap

Hoe bewaart u een dood zoogdier of vogel?

Als het niet mogelijk is om een gestorven of dood gevonden dier meteen bij mij af te leveren, dan is het ook goed mogelijk om het huisdier, zoogdier of vogel zelf even te bewaren. Het beste kunt u kleine zoogdieren of vogels in een plastic zak doen. Let daarbij wel op dat de plastic zak groot genoeg is. Het zoogdier, huisdier of de vogel hierbij mogen hierbij niet beschadigd worden. De plastic zak dient ervoor om uitdroging  door invriezing te voorkomen. Wikkel de plastic zak strak om de vogel of zoogdier. Als het een vogel betreft zorg dan dat de vleugels en pootjes strak langs het vogellijf liggen, en de dat de staart in zijn geheel mooi recht in de plastic zak past. Heeft u een groot gestorven huisdier, zoogdier of vogel. Ik beschik over een grote vries/koel ruimte. Dan kunt u het beste zo snel mogelijk contact met mij opnemen:  info@preparateursanne.nl

Hoe levert u het beste uw wild aan?

Alle dieren die de jager in zijn geheel geprepareerd wil hebben tot een grootte van een das graag diepgevroren of vers in zijn geheel bij mij aanleveren. Voor dieren zoals een everzwijn, ree of hert is de manier van villen afhankelijk van welk deel u wil laten prepareren.

  • Wilt u een schouderpreparaat van uw dier, dan heb ik minimaal de huid tot halverwege de buik nodig. Een keelsnede maakt het preparaat hiervoor onbruikbaar.
  • Wilt u een volledig dier laten prepareren dan mag er tijdens het ontweiden helemaal niets van de huid weg gesneden worden.
  • Vries de complete dieren, huiden of koppen in en gebruik daar nooit geen zout of andere toevoegingen bij.

Mocht u nog vragen of niet genoeg vriesruimte hebben neem dan vrijblijvend contact op: info@preparateursanne.nl

opspelden na prepareren

Hoe werkt de wetgeving omtrent prepareren?

Diersoorten die beschermd worden door de Flora- en faunawet mogen alleen geprepareerd worden als de preparateur daarvoor bevoegd is. De Flora- en faunawet beschermt diersoorten en plantensoorten die in het wild voorkomen. 

  • Huisdieren, tamme en gekweekte dieren mogen meestal zonder papierwerk opgezet worden.
  • Vind u een inheems wild dier ga er dan vanuit dat bijna alle wilde inheemse dierensoorten beschermd zijn. U dient hiervoor een vergunning aan te vragen om deze te mogen vervoeren of te laten prepareren. Bij deze vergunning aanvraag kan ik u van dienst zijn indien nodig.
  • Zoogdieren en/of vogels die bejaagbaar zijn mogen geprepareerd worden zolang deze binnen het jachtseizoen worden aangeleverd.

Heeft u nog vragen of staat uw vraag hier niet bij dan kunt u altijd contact opnemen met: info@preparateursanne.nl

Is Sanne ook beschikbaar als freelancer?

Sanne Steenbakkers is ook in te huren als freelancer door andere prepareer/ taxidermie bedrijven. Sanne heeft in het verleden al diverse werkzaamheden verricht voor verschillende prepareer/taxidermie bedrijven waaronder Tilley Creations (Be), Jan Swinkels (Nl) en Vidar Djupvik (No). Als u extra hulp nodig heeft voor een groot project of samen wil werken met Sanne Steenbakkers, neem dan contact op via info@preparateursanne.nl

 

Lees hier de algemene voorwaarden

geprepareerde marter